Najmanje -20 % na sve za školu! 🎒 -> ! Iskoristite
Telefonske narudžbe: 01 67 00 165 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plaćanja   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
 • Telefonske narudžbe
  01 / 67 00 165Besplatna dostava za sve
  proizvode u posebnoj ponudi.
X
RSS

Blog

Smjernice za zdravlje i dobrobit na radnom mjestu

Ispravno držanje tijekom sjedenja

Statistike pokazuju da u prosjeku sjedimo više od tri sata dnevno. Ako pogledamo uredske radnike, možemo vidjeti da se ta statistika povećava na nešto manje od sedam sati dnevno. Pravilno držanje tijela jako je važno prilikom sjedenja, jer u suprotnom , vrlo brzo počinje se očitovati bolovima u vratu, gornjem i donjem dijelu leđa te bolnim i otečenim nogama.

Prilikom sjedenja moramo obratiti pozornost na:

1) da noge nisu prekrižene, jer ovakvim načinom sjedenja onemogućujemo nesmetanu cirkulaciju krvi, a posljedica toga su oticanje nogu i gležnjeva.

2) na pravilan položaj stopala, čemu se može pomoći osloncima koji smanjuju pritisak na donji dio leđa i time značajno smanjuju nelagodu pri sjedenju.

3) zapamtiti da je pravilan sjedeći položaj onaj u kojem kralježnica ima oblik slova "S". Budući da sjedenje nije prirodan položaj za čovjeka, ovakav način sjedenja najlakše je postići odabirom odgovarajuće stolice ili korištenje naslona za leđa koji nam daje oslonac i istovremeno nas tjera na pravilno držanje.

Budući da je dugotrajno sjedenje krivac za mnoge bolesti suvremenog čovjeka, pokušajmo što češće prošetati jer ćemo tako smanjiti napetost i ukočenost mišića.


Izvor slike: dauphin.it


Izvor slike: dobrapisarna.si

Rad s mišem i tipkovnicom

Kod rada s računalom vrlo je važan i položaj šaka i zapešća. Ergonomski računalni miš vrsta je miša koji je dizajniran da kombinira sve funkcije običnog računalnog miša, a istovremeno održava prirodan položaj vaše ruke.

Pravi miš za vas je onaj koji prati prirodnu građu i strukturu vašeg dlana. Dobar računalni miš dizajniran je da smanji mogućnost ozljeda zapešća uslijed ponavljajućih pokreta.

 

Kako znamo da ispravno koristimo miš?

Miš pravilno koristimo kada nam prsti dopru točno do ruba prednjeg dijela miša, početak dlana je prislonjen na njega, a sredina dlana je malo podignuta. Također je važno da prilikom korištenja miša pomičemo cijelu podlakticu, a ne samo zapešća – na taj način aktiviramo mišiće cijele ruke.

Kako znamo da ispravno koristimo tipkovnicu?

Tipkovnicu ispravno koristimo kada nam je ruka podignuta i nije naslonjena na stol. Položaj ruke i zgloba treba biti okomit.


                                       Izvor slike: babab.net

                                                 Izvor slike: babab.net

Oslonci za zglobove

Kako biste spriječili bol u zapešću, visoko se preporučuju nasloni za zapešće koji pružaju dovoljnu potporu, bilo da tipkate ili koristite miša. Oslonci od gela također podupiru točke stresa na vašem zapešću i ublažavaju napetost zapešća.

Gledajući u monitor

Za nepravilno držanje kriv je nepravilno postavljen monitor. Ako je postavljen prenisko, tjera nas na savijanje vrata, što dovodi do boli.

Rješenje za preniski monitor nalazi se u postoljima pomoću kojih se može postići optimalna visina monitora prema visini naših očiju. Ovdje nije bitno kolika je visina našeg stola ili stolice, jer visinu svakog uređaja možemo prilagoditi pomoću baze.

Kako znamo da je monitor pravilno postavljen?

Monitor će biti na odgovarajućem mjestu kada su nam prsa paralelna s njim. Monitor ne smije biti postavljen pod kutom na stolu. Orijentacija očiju i ruku mora biti u jednom smjeru – ravno. Također je važno da visinu monitora postavite tako da gornji rub kućišta monitora bude u razini očiju ili malo niže.


Izvor slike: picuki.com

Izvor slike: 9to5toys.com
Pametne vage - prevara ili obavezna oprema?

PAMETNE VAGE - prevara ili obavezna oprema?

Prošla je era uobičajenih vaga. Kao i većina uobičajenih gadgeta, i ovaj je dobio svoju digitalnu verziju. Pametna vaga je uređaj koji ne samo da vas važe, već za vas mjeri i hrpu drugih fizičkih karakteristika. Osim težine, možete pratiti i druge bitne tjelesne podatke, kao što su postotak tjelesne masti, BMI (indeks tjelesne mase), BMR (bazni metabolizam), postotak mišićne mase, udio vode i još mnogo toga.

Uz njega ćete moći lako pratiti svoj napredak u vježbanju ili opće stanje tijela, jer će se podaci automatski sinkronizirati s aplikacijom na vašem pametnom telefonu.Vir slike: toptenreviews.com

Primajući analizu sastava vašeg tijela zajedno s informacijama o težini, moći ćete stvoriti sveobuhvatniju sliku cjelokupnog zdravlja vašeg tijela, što će vam pomoći u donošenju odluka o vrsti vježbe, prehrani i količini hidratacije koja je optimalna za vas i za postizanje vašeg cilja. Na primjer, ako primijetite da vam postotak tjelesne masti pada, a ukupna tjelesna težina ostaje ista, možete zaključiti da dobivate mišićnu masu uz smanjenje masne mase – to su uvidi u stanje vašeg tijela koje bi tradicionalna vaga mogla nikad ti ne pokazati.


Vir slike: bestbuy.ca / goshopperqa.com

Pogrešno je mišljenje da treba vagati samo one koji žele izgubiti kilogram ili dvije. Pojedinci također mogu u svoj svakodnevni život ugraditi pametnu vagu s jednostavnim ciljem - živjeti u zdravom tijelu za kojim se osjećamo, a iz podataka znamo da je zdravo (dovoljno hidratizirano, odgovarajuće težine ...).

Kako djeluju i dali im možemo vjerovati?

Pametne vage su (kao i obično) vrlo jednostavne za korištenje. Kada stupite na vagu, jednostavno će vas izvagati i izmjeriti vaše preostale fizičke karakteristike. Vjerojatno se pitate kako vaga na koju jednostavno zakoračite može izmjeriti koliki udio vašeg tijela predstavlja masnoća. Do odgovora se može doći uz pomoć senzora smještenih na srebrnim pločama na vrhu ljestvice. 

Senzori koriste tehnologiju bioelektrične impedancije - kada stanete na vagu, senzori oslobađaju malu električnu struju kroz vaše noge koja teče naprijed duž vaše noge, preko vaše zdjelice, kroz cijelo vaše tijelo do druge noge i mjeri količinu tjelesne masti. Tjelesna mast (masno tkivo) uzrokuje veći otpor (impedanciju) od nemasne mase i usporava brzinu kojom struja teče. Struja također brže teče kroz vodu, koja je uz mišiće dobar provodnik, dok su kosti (a i masnoća) loš provodnik struje. Prilikom prvog korištenja u ravnotežu korisnik unosi i druge podatke potrebne za određene izračune (spol, dob i visina).Vir slike: bfit.co.za

Ali moramo biti svjesni da općenito takva mjerenja i izračuni mogu dati samo grube procjene. Iako je sigurna za korištenje, postoje mnoge varijable koje mogu utjecati na vaše rezultate. To su:

 • vaš spol: žene imaju više tjelesne masti od muškaraca,
 • trudnoća: ne preporučuje se koristiti vage za vrijeme trudnoće,
 • vaša starost: mjerenja nisu pouzdana kod osoba mlađih od 18 godina
 • vaša visina i figura,
 • česti treninzi izdržljivosti.

Vaga također ne može reći gdje se na tijelu nalazi masnoća. Možda se u ovom trenutku pitate zašto onda uopće kupiti pametnu vagu, a ne samo običnu? Iako postoje čimbenici koji mogu utjecati na točnost očitavanja podataka o svojstvima tijela, redovito korištena vaga može pokazati promjene u vašoj tjelesnoj masnoći i drugim tjelesnim podacima tijekom vremena. Dakle, iako stvarni rezultat pojedinačnih podataka možda nije savršen, još uvijek možete koristiti izmjerene podatke za praćenje promjena u sastavu tijela koje se događaju te ih regulirati promjenama u prehrani ili tjelovježbi.


Vir slike: tomtop.com

Međutim, praćenje promjena je iznimno jednostavno, jer se podaci automatski sinkroniziraju s aplikacijom na vašem pametnom telefonu (uključujući pametne satove i druge pametne uređaje) nakon svake upotrebe. Većina pametnih vaga je tako kompatibilna s nekoliko aplikacija kao što su npr. Apple Health, Fitbit, Google fit itd.

Neke pametne vage također dopuštaju korištenje od strane više osoba. Na taj način svaki pojedinac kreira vlastiti korisnički profil koji povezuje s aplikacijom (putem WiFi ili Bluetooth veze). Vaga tada prepoznaje korisnika kada se koristi i automatski sinkronizira podatke samo s telefonom tog korisnika.


Vir slike: healthconstitution.com.au / uk.eufylife.com

Kako bi Vam olakšali odluku i pomogli pri kupnji, u nastavku ćemo predstaviti najprodavanije pametne vage iz naše ponude.

Pametna vaga Anker Eufy C1

Pametna vaga Anker Eufy C1 proizvod je Ankera, jednog od vodećih brendova mobilnih dodataka i proizvoda za pametni dom. Omogućuje vam mjerenje čak dvanaest podataka o vašem tijelu. Ima dva para osjetljivih G senzora koji poboljšavaju točnost mjerenja za dodatnih 10%. Postoji nekoliko korisničkih profila (do 16 korisnika). Eufy C1 će zapamtiti različite korisnike i automatski spremati podatke. Vaga je stoga prikladna za sve članove obitelji. Podaci se prikazuju velikim LED ekranom na kojem su prikazani veliki brojevi. 

Uz pomoć Bluetooth tehnologije vaga se može spojiti na vaš mobilni telefon. Aplikacija EufyLife dostupna je za automatsko snimanje vaših podataka o vaganju i prikaz vašeg napretka. Aplikaciju možete sinkronizirati s Apple Health, Fitbit i Google Fit, objedinjujući sve podatke na jednom mjestu.

 • Mjeri (i računa na temelju mjerenja): težinu, sadržaj tjelesne masti, BMI, sadržaj vode u tijelu, BMR, sadržaj visceralne masti, težinu tjelesne masti, nemasu tjelesna težina, sadržaj kostiju, koštanu masa, mišićnu masa i sadržaj mišića.
 • Mjerna težina: do 180 kg. 
 • Možete pohraniti do 16 različitih korisnika, koje sama vaga prepozna.
 • Prednosti: protuklizna gornja ploča i niski, stabilan oblik. Zaobljena staklena gornja ploča štiti vas od udarca. Trenutna Bluetooth veza koja sinkronizira podatke s aplikacijom.
 • Povezivanje s aplikacijama: Apple Health, Fitbit i Google fit. Vaga je kompatibilna s uređajima koji podržavaju iOS 9.0 i noviji ili Android 4.4 i noviji.

Vir slike: printink.si

Pametna vaga Anker Eufy P1, plava

Pametna vaga Anker Eufy P1 jedan je od moćnijih predstavnika Anker pametnih vaga. U usporedbi s modelom Eufy C1, ovaj model također omogućuje izračun tjelesne starosti na temelju rezultata drugih mjerenja i izračuna sadržaja proteina. Preostale specifikacije su iste kao za Eufy C1.

 • Mjeri (i računa na temelju mjerenja): težinu, sadržaj tjelesne masti, BMI, sadržaj vode u tijelu, BMR, sadržaj visceralne masti, masa tjelesne masti, nemasna tjelesna težina, postotak kostiju, koštana masa, mišićna masa, udio mišića, tjelesna dob i sadržaj proteina.
 • Mjerna težina: do 180 kg.
 • Možete pohraniti do 16 različitih korisnika, koje sama vaga prepozna.
 • Prednosti: protuklizna gornja ploča i niski, stabilan oblik. Zaobljena staklena gornja ploča štiti vas od udarca u šiljaste rubove. Trenutna Bluetooth veza koja sinkronizira podatke s aplikacijom. Na površinu pametne vage nanosi se ITO premaz, koji pomaže u još točnijim mjerenjima.
 • Povezivanje s aplikacijama: Apple Health, Fitbit i Google fit. Vaga je kompatibilna s uređajima koji podržavaju iOS 9.0 i noviji ili Android 4.4 i noviji.

 


Vir slike: printink.si

Pametna vaga Maxmobile CS20C1, bijela

Pametna vaga Maxmobile CS20C1 izvrstan je alat za mjerenje četrnaest različitih tjelesnih podataka. Mjerite tjelesnu težinu, sadržaj tjelesne masti, sadržaj vode u tijelu, mišićnu masu, koštanu masu, sadržaj proteina, BMI indeks tjelesne mase, bazalni metabolizam BMR, visceralnu masnoću i druge osnovne i aktivne metaboličke vrijednosti. Vaga se odlikuje naprednom BIA tehnologijom i ugrađenim 4 x ITO impulsnim vodičem. Omogućuje jednostavno praćenje podataka u aplikaciji Feel Fit, dostupnoj za Android ili iOS mobilne uređaje.

 • Mjeri (i računa na temelju mjerenja): težinu, sadržaj tjelesne masti, sadržaj vode u tijelu, mišićnu masa, koštanu masa, BMI indeks tjelesne mase, bazalni BMR metabolizam, visceralnu masnoćau, metaboličku dob, potkožnu mast, skeletne mišiće, sadržaj proteina, nemasnu tjelesnu težinu i tjelesni rezultat.
 • Mjerna težina: do 180 kg. 
 • Možete pohraniti beskonačan broj korisnika.
 • Prednosti: napredna BIA tehnologija, površina iz kaljenog bijelog stakla.
 • Povezivanje s aplikacijama: Feel Fit (vlastita aplikacija za vage), kompatibilna s Androidom i Apple iOS-om.


Vir slike: printink.si

Pametna vaga Xiaomi Mi Smart 2, bijela

Pametna vaga Xiaomi Mi Smart 2 proizvod je jednog od najpoznatijih kineskih brendova - Xiaomi. Osim detekcije težine, izračunava i indeks tjelesne mase (BMI), a zahvaljujući visokoj preciznosti omogućuje i vaganje manjih predmeta. Za pregled mjerenja ima ugrađen LED ekran, koji je postavljen ispod plastične površine i pali se tijekom samog mjerenja, no kada je vaga u stanju pripravnosti ostaje nevidljiva. Ima funkciju procjene tjelesne ravnoteže.

 • Mjeri (i računa na temelju mjerenja): težinu i indeks tjelesne mase (ITM).
 • Mjerna težina: do 150 kg. 
 • Možete pohraniti do 16 različitih korisnika, koje sama vaga prepozna. Također omogućava da uključite način rada za goste kako bi ga drugi mogli koristiti bez pohranjivanja podataka u aplikaciji.
 • Prednosti: blago zakrivljeni oblik smanjuje rizik od ozljeda. Protuklizne noge koje osiguravaju stabilan položaj na bilo kojoj površini. Omogućuje vaganje predmeta (težih od 100 g).
 • Povezivanje s aplikacijama: Mi Fit, dostupan za Android i iOS pametne uređaje. Za povezivanje koristi Bluetooth 5.0.

  Vir slike: printink.si
Od fizičkog u digitalno: e-knjige

Od fizičkog u digitalno: e-knjige

Prije nego što smo imali knjige, imali smo priče. Pričanje priča bilo je grupni čin: pripovijedanje o svakodnevnom životu kako bi drugi naučiti lekcije, dati upozorenje ili se jednostavno zabaviti. Pričanje priča bilo je način širenja radosti ili upravljanja opasnostima. Tako su priče počele, pa su jezik i izgovorena riječ pronašli svoju moć.

Znate li koja se knjiga trenutno smatra začetnicom svih knjiga? Procjenjuje se da je nastala negdje između 2000. i 1600. pr. n. Ne. Ep o Gilgamešu epska je pjesma iz drevne Mezopotamije napisana na 12 glinenih ploča koja govori o tome kako prevladati smrt i postići vječni život.Izvor slike: en.wikipedia.org

Ako preskočimo sve o svitcima papirusa, starih Egipćana, Grka i Rimljana, Korejcima i zbirci budističkih zen učenja, o Johannesu Gutenbergu i prvoj tiskanoj knjizi (pa ako preskočimo negdje 3600 godina i cijeli razvoj fizička knjiga) dolazimo u 20. stoljeće - u digitalno kraljevstvo, u rođenje elektroničke knjige.

Elektronske knjige ili e-knjige jednostavan su, prikladan i potpuno moderan način pristupa književnosti. Iako bi ih e-knjige i uređaji za čitanje vjerojatno povezali negdje s razdobljem digitalizacije nakon 1990., oni zapravo imaju relativno dugu povijest koja nadilazi ono što vjerojatno mislite.

E-knjiga je po definiciji knjižna publikacija koja je dostupna u digitalnom obliku i sastoji se od teksta, slika ili oboje, a može se čitati na računalnim ekranima ili na drugim elektroničkim uređajima. Iako se često definiraju kao “elektronička verzija tiskane knjige”, neke e-knjige postoje samo u ovom obliku i nisu logičan razvoj njihove (nepostojeće) tiskane verzije.


Izvor slike: sodapdf.com

Što mi je potrebno za čitanje e-knjige?

E-knjige su u ePub i PDF formatu i mogu se čitati na većini računalnih uređaja: na računalu (računalo, prijenosno računalo, tablet), pametnom telefonu. Formati EPub i PDF kompatibilni su s većinom čitatelja.


Izvor slike: searchenginejournal

Prednosti e-knjiga

 • U prostoru koji zauzima relativno velika fizička knjiga, e-čitač može sadržavati tisuće e-knjiga ograničenih samo kapacitetom memorije. 

 • Ovisno o uređaju, e-knjiga može se čitati pri slabom osvjetljenju ili čak potpunom mraku. Mnogi e-čitači imaju ugrađen izvor svjetlosti, mogu povećati ili promijeniti fontove, koristiti softver za pretvaranje teksta u govor za glasno čitanje teksta za osobe s oštećenjem vida, starije osobe ili osobe s disleksijom ili samo radi praktičnosti.

 • Osim toga, e-čitači čitateljima omogućuju da odmah pretražuju online rječnik tražeći riječi ili više informacija o određenoj temi. Amazon, na primjer, izvještava da 85% čitatelja e-knjiga tijekom čitanja traži barem jednu riječ.

 • Tiskane knjige troše tri puta više sirovina i 78 puta više vode za proizvodnju u odnosu na e-knjige. Studija iz 2017. pokazala je da čak i uzimajući u obzir emisije nastale proizvodnjom uređaja za e-čitanje, njihovo oslobađanje je manje nego kod ispisa iste količine tiskanih knjiga.

 • Iako e-čitač košta više od većine pojedinačnih knjiga, sama e-knjiga koštat će vas manje od fizičke, tiskane knjige. Osim toga, mnoge internetske knjige dostupne su besplatno na stranicama kao što je Project Gutenberg.

 • Ovisno o mogućem upravljanju digitalnim pravima, e-knjige (za razliku od fizičkih) mogu se sigurnosno kopirati i obnoviti u slučaju gubitka ili oštećenja uređaja na kojem su pohranjene. U slučaju takve nezgode, možete preuzeti novi primjerak knjige bez dodatnih troškova od distributera (izdavača).

 • Kao čitatelji, možemo sinkronizirati svoju lokaciju za čitanje, istaknute stavke i oznake na više uređaja, pa čitamo knjigu dalje od stranice na kojoj smo ostali, čak i na pametnom telefonu, iako je obično čitamo na e-čitaču.


Izvor slike: savethestudent.org

Gdje naći e-knjige?

U e-knjižarama diljem svijeta. Među najpoznatijima su Amazon, Google Books, Apple Books, Kobo, Barnes & Noble, Smashwords itd. Većina velikih davatelja e-knjiga također ima vlastitu marku čitača i koristi DRM (kratica za upravljanje digitalnim pravima) kao zaštitu.

Potražite u lokalnim e-knjižarama i izdavačima / samoizdavačima. Prednost e-knjiga kupljenih izravno od izdavača ili manjih internetskih knjižara je ta što nisu zaključane i mogu se prenositi između osobnih uređaja jer su zaštićene t tehnologijom. i. vodeni žig (naziva se i soft DRM, društveni DRM, digitalni vodeni žig, društveni vodeni žig).

Je li netko rekao besplatna knjiga? Na internetu nalazimo ogroman broj besplatnih e-knjiga na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Svaki izdavač ili internetska knjižara koja uključuje e-knjige obično nudi i barem nekoliko besplatnih knjiga. Međutim, postoje i internetski portali koji nude samo besplatne e -knjige. U Hrvatskoj je ponuda oskudnija, ali se mogu pronaći kod raznih inozemnih dobavljača.

Gdje naći e-knjige na engleskom?

Google Play - prva na popisu besplatnih web stranica za preuzimanje e-knjiga trebala bi biti trgovina Google Play Books. Na dohvat ruke su vam milijuni knjiga, od kojih su mnoge besplatne. Možete pronaći e-knjige u svim formatima, pa čak i čitati recenzije drugih korisnika. 

Project Gutenberg. Project Gutenberg omogućuje vam pristup 57.000 besplatnih preuzimanja e-knjiga na mreži u gotovo bilo kojem formatu. Preuzmite, čitajte na mreži ili ih prenesite na svoj Kindle i uživajte.

 • The Open Library. Open Library (otvorena knjižnica) zapravo je biblioteka otvorenog koda koju može uređivati svatko. Na njoj se mjesečno posuđuje više od 100.000 knjiga. Uređeno je tako da možete pretraživati knjige po temama, zaustaviti popis knjiga koje želite pročitati ili čak sami urediti "neku policu".


Izvor slike: openlibrary.org

Jeste li znali?

 • U 2013. godini u Sjedinjenim Državama prodano je više od 512 milijuna e-knjiga.

 • U 2015. u svijetu je prodano 20 milijuna e-čitača.

 • Krajem 2016. godine e-knjige činile su 23% svih knjiga prodanih u svijetu.

 • U SAD-u 75% svih prodanih e-knjiga dolazi iz knjižare Kindle, a u Velikoj Britaniji čak 95%.

 • Najčešće korišteni čitač e-knjiga je računalo, zatim Kindle, zatim iPhone i iPod Touch.

 • Najduža e-knjiga koja je trenutno dostupna je MacArthur New Testament Commentary. Datoteka ima veličinu 13.080 stranica u izgledu ispisa i zauzima 37 MB.

 • Pokrenut 1990. godine, Sony Data Discman bio je prvi u svijetu komercijalno dostupan čitač e-knjiga. Uređaj je predstavljen u Japanu u srpnju 1990. Opremljen je 2,8-inčnim LCD zaslonom u sivim tonovima postavljenim u gornji poklopac i podržavao je poseban format EB (Electronic Book).

 • Izumitelj e-knjige općenito nije definiran jer je zasluga mješavina tehnologija tri različite osobe.


Izvor slike: reddit.com

Izvor slike: catawiki.com

E-čitač Amazon Kindle

Kultni i najprodavaniji, Amazonov e-čitač Kindle kvalitetan je, prikladan i jednostavan. Najnovija verzija može se pohvaliti osvjetljenim zaslonom osjetljivim na dodir od 15,24 cm (6 ") zaslonom na dodir s prilagodljivim osvjetljenjem, rezolucijom od 167 ppi, optimiziranom tehnologijom fontova i šesnaest razina sive boje. Čitač je izuzetno lagan, što ga čini pogodnim za čitanje jednom rukom. Wi-Fi veza i snažnu bateriju koja traje tjednima nakon normalne upotrebe i napuni se za otprilike 4 sata. Uz Whispersync, čitanje knjige može se nastaviti na vašem telefonu, tabletu ili računalu jer sinkronizira trenutnu stranicu putem Wi-Fi-ja 


Izvor slike: amazon.com

Dostupno je u dvije boje - bijela i crna, te s dva memorijska kapaciteta - možete birati između 8 ili 32 GB memorije.


Izvor slike: amazon.com

Izvor slike: amazon.com
Ovlaživači zraka

Previše suh zrak u stanu često je krivac za mnoge probleme poput suhe kože, zatvora sinusa, glavobolje, suhoće grla, nadražaja nosa, suhog kašlja i suhih i ispucalih usana. Problemi nastaju kad razina vlage u zraku padne, a koja inače djeluje kao prirodna hidratantna krema na višim razinama.

Ovlaživači su sjajno rješenje za vraćanje svježine zraka u stan i njegovu optimalnu zdravu funkcionalnost.

5 razloga zašto je u svom domu potrebno imati ovlaživač zraka

1. Ovlaživač zraka spriječit će stvaranje suhe kože i smanjiti mogućnost problema s pretjeranom dehidracijom tijela. Ako se ujutro često budite suhog grla, ovlaživač će brzo će postati Vaš najbolji prijatelj. Također, biti će zaslužan za dobar san nakon duljeg vremena - osiguravajući da vaše grlo ili grlo vašeg partnera ostane vlažno, te pružajući miran san bez ponovnog hrkanja.

2. Niska vlaga isuši biljke i namještaj. Ne samo ljudsko tijelo, već i tijela biljaka uglavnom se sastoje od vode. Ako ste primijetili da su biljke uvijek suhe i da ih treba svakodnevno zalijevati, a lišće polako žuti, u njihovoj okolini vjerojatno nema dovoljno vlage. Problemi se mogu početi pokazivati i s drvenim namještajem. Suhi zrak isušuje drvo, počinju se pojavljivati pukotine ili se drvo skuplja. Na taj ćete način često vidjeti praznine na parketu ili okvirima vrata koje neće savršeno odgovarati vratima.


Izvor slike: pexels.com

Izvor slike: freepik.com

3. Ublažite simptome alergija. Udisanje zraka s većim udjelom vlage jedan je od načina za ublažavanje nelagode i simptoma alergije. Na primjer, alergijski rinitis često uključuje začepljenje nosa, iritaciju i upalu osjetljivih, vlažnih tkiva nosne sluznice. Smanjivanje upale ovih tkiva može brzo ublažiti nelagodu. To onda omogućuje navlaženom nosnom tkivu da izbaci iritante i alergene iz nosne šupljine, smanjujući simptome alergije.

4. Manji računi za električnu energiju. Jeste li znali da se suši zrak djeluje hladnije od vlažnog zraka? Znanost koja stoji iza ove tvrdnje je jednostavna. Kad je u zraku velika vlaga, osoba to osjeća kao topliji zrak, jer dovoljna količina vlage u zraku spriječava tijelo da isparava veće količine vode, što rezultira manjim znojenjem, a znojenje je proces kojim se tijelo hladi. Manje znojenje znači manje hlađenja i posljedično manjoj potrebi za dodatnim grijanjem. Ako ste zabrinuti zbog pregrijavanja prostorije u kojoj koristite ovlaživač zraka, odaberite onaj koji ima mogućnost postavljanja tople ili hladne magle.

5. Nema više statičkog elektriciteta. Suhi zrak povećava statički elektricitet. Da biste izbjegli dosadne vibracije koje se javljaju kada dodirnete nešto metalno, održavajte dovoljnu razinu vlage. Ovo će također spriječiti dosadno nabijenu kosu i odjeću.


Izvor slike: science.howstuffworks.com


Iz naše ponude

Unutrašnjost ovlaživača zraka

Najčešći tip ovlaživača zraka za kućnu upotrebu naziva se ovlaživač-isparivač. Ova vrsta ovlaživača zraka zapravo je prilično jednostavna i uglavnom se sam regulira. Spremnik zadržava hladnu vodu i ulijeva je u posudu. Ispušni filter apsorbira vodu iz spremnika, kroz vlažni filtar, a zatim ventilator puše zrak.

Kako zrak prolazi kroz filter, tamo isparava malo vode. Što je veća relativna vlažnost zraka, to je teže isparavati vodu iz filtra, pa se ovlaživač samoregulira - s povećanjem vlage količina pare u ovlaživaču automatski se smanjuje.

Ne zaboravite na čistoću: problemi kod prljavih ovlaživača

Prljavi spremnici i filteri u ovlaživačima zraka mogu brzo razmnožiti bakterije i plijesan. Takvi ovlaživači mogu biti posebno problematični za osobe s astmom i alergijama, ali čak i kod zdravih ljudi mogu izazvati simptome slične gripi ili čak infekcije pluća, a sve to zbog zagađene magle ili pare koju ispuštaju u zrak.


Izvor slike: printink.hr

Izvor slike: printink.hr

Savjeti za čiščenje i održavanje

 • Koristite destiliranu ili demineraliziranu vodu. Voda iz slavine sadrži minerale koji mogu stvoriti naslage u ovlaživaču zraka koji potiču rast bakterija. Kada se ti minerali puste u zrak, često se pojavljuju na vašem namještaju kao bijeli prah. Destilirana ili demineralizirana voda ima puno manji udio minerala od vode iz slavine.Uporabljajte destiliranu ili demineraliziranu vodu.

 • Često mijenjajte vodu. Ne dopustite da se pojavi talog ili sloj nečistoće. Ispraznite spremnike, osušite unutarnje površine i, ako je moguće, svakodnevno ih napunite čistom vodom, posebno ako koristite hladne magle ili ultrazvučne ovlaživače zraka.

 • Ovlaživače čistite svaka 3 dana. Isključite ga iz struje prije čišćenja. Uklonite mineralne naslage ili nečistoće iz spremnika ili drugih dijelova ovlaživača s 3% -tnom otopinom vodikovog peroksida dostupnom u ljekarnama (prikladno za određene vrste uređaja). Za ekološki prihvatljiviju opciju možete odabrati i alkoholni ocat za natapanje pamučne podloge, a zatim nježno obrisati dijelove ovlaživača.

 • Uvijek temeljito isperite spremnik nakon čišćenja.

 • Ako ovlaživač ima filtar, zamijenite ga barem onoliko često koliko je preporučio proizvođač - i češće ako je prljav.

 • Okoliš u kojem je ugrađen ovlaživač mora ostati suh tijekom uporabe. Ako je područje oko ovlaživača vlažno ili primijetite da se na površini nakuplja kondenzacija, smanjite snagu ili vrijeme rada ili počnite rjeđe koristiti ovlaživač zraka.O

 • Razmislite o zamjeni starih ovlaživača zraka. Vremenom se mogu početi stvarati naslage koje je teško ili nemoguće ukloniti i pospješiti rast bakterija.


Izvor slike: freepik.com

Ako je previše vlage

Dodavanje vlage zraku može biti korisno, ali previše vlage može uzrokovati i zdravstvene probleme. Visoka razina vlage može pogoršati probleme s disanjem i određena alergijska stanja. Također može potaknuti rast grinja, plijesni ili štetnih bakterija.

Za najbolju udobnost i zdravlje u zatvorenom prostoru idealna je relativna vlaga od oko 45 posto. Većina zgrada ne može održati ovu razinu vlažnosti bez pomoći. Zimi je relativna vlažnost zraka često puno niža od 45 posto, a ponekad i viša ljeti.


Izvor slike: printink.hr

Izvor slike: printink.hr

Kako znamo koja je razina vlage u stanu?

Razinu vlažnosti u stanu najlakše je provjeriti pomoću senzora vlažnosti. Na tržištu su uglavnom dostupni uređaji za mjerenje temperature.

Pametni dom

Kako promijeniti svoju kuću ili stan u pametni dom?

Što je pametni dom?

Pametni dom izraz je koji se koristi za domove u kojima se određenim električnim uređajima, poput svjetla, nadzornih kamera, zvučnih sustava, kućanskih aparata ili televizora, može daljinski upravljati pomoću pametnog uređaja. U tu svrhu za upravljanje obično koristimo pametni telefon, tablet ili pametni zvučnik.

Već nekoliko godina automatizacija kuće više nije samo predstava koju gledamo u filmovima znanstvene fantastike. Danas se gotovo bilo koji uređaj u kući može povezati na mrežu i njime se upravlja daljinskim pristupom. Postoji velika vjerojatnost da trenutno koristite bilo koji pametni uređaj u svom domu. Je li vam današnju kafu pripremio aparat za kafu s tajmerom ili ste sinoć zaspali pored televizora, ali on se isključio sam od sebe? Sve je to automatizacija.


Izvor slike: security-4-u.comIzvor slike: the-ambient.com

Izvor slike: asmag.com

Kako djeluje?

Uređaji u pametnom domu međusobno su povezani i može im se pristupiti kroz jednu žarišnu točku - pametni telefon, tablet ili prijenosno računalo. Bravama na vratima, televizorima, termostatima, kućnim senzorima, sigurnosnim kamerama, svjetlima, pa čak i uređajima poput hladnjaka može se upravljati jednim sustavom kućne automatizacije. Sustav se instalira na mobilni ili drugi mrežni uređaj kojim upravlja korisnik.

Pametni kućanski uređaji opremljeni su vještinama samoučenja - uče rasporede vlasnika kuća i prilagođavaju se prema potrebi. Pametne kuće opremljene regulacijom osvjetljenja omogućuju vlasnicima kuća da smanje potrošnju električne energije i iskoriste uštede troškova povezane s energijom. Neki sustavi automatizacije kuće upozoravaju vlasnika kuće ako se u kući otkrije bilo kakvo kretanje.

Jednom kada se povežu s mrežom, usluge poput pametnog zvona na vratima, pametnog sigurnosnog sustava i pametnih uređaja dio su tehnologije Internet of Things (IoT), mreže fizičkih objekata koji mogu prikupljati i razmjenjivati elektroničke informacije.

Pametne kuće mogu imati bežični ili žičani sustav. Danas je najčešće korišten bežični sustav u kojem su uređaji povezan s Wi-Fi mrežom. Prednost bežičnih sustava je što ih je lakše instalirati, pa ih je moguće instalirati u već namješten stan ili kuću s postojećom Wi-Fi vezom.

Kakve su njegove prednosti i zašto se odlučiti za pametni dom?

Prednosti povezivanja nekoliko različitih uređaja u vašem domu na Wi-Fi mrežu i međusobno se ogledaju u mogućnosti upravljanja tim uređajima "na daljinu" i u stvarnom vremenu. Pametni dom tako osigurava da više nikada nećete morati brinuti jeste li isključili glačalo i isključili svjetla u jutarnjoj gužvi. Svim tim uređajima možete upravljati iz daljine. Prednost pametne kuće također je u njenoj (opcionalno kompletnoj) automatizaciji. Ako ne želite ili nemate mogućnost ručnog upravljanja električnim aparatima ili kućanskim aparatima, jednostavno im naručite putem pametnog telefona ili pametnog pomoćnika u kući i većina posla obavit će se bez napora. Na primjer, možete se dogovoriti za uključivanje ili isključivanje svjetla, električnih uređaja ili puštanje trenutnog omiljenog hita na pametnom zvučniku.


Izvor slike: freepik.com

Izvor slike: freepik.com

Kako početi?

Većina pojedinaca koji se odluče za pametan dom prvo započnu s jednim uređajem - bila to pametna žarulja, pametni senzor ili samo pametna vaga. Odaberite uređaj za koji smatrate da je najvažnije započeti, a zatim odatle smisleno nadogradite. Kada počnete nadograđivati pametnu kućnu mrežu i uvijek u nju uključite nove uređaje, ima smisla dodati kruga pomoćnika pametnog doma ili pametni zvučnik putem kojeg možete glasovno upravljati svim uređajima povezanim na bežičnu mrežu.
Google Nest mini
Izvor slike: pexels.com


Amazon Echo Dot
Izvor slike: techradar.com

Tržištem trenutno dominiraju tri takozvana pametna ekosustava iza kojih stoje pametni pomoćnici - Google Assistant, koji je instaliran na Google Homeu (sada nova verzija Google Nest), Amazonovoj Alexa i Appleovom HomeKitu. Glavni kriterij pri odabiru pametnog ekosustava trebao bi biti broj pametnih uređaja koje već imate u upotrebi. Primjerice, ako već koristite Appleov iPhone ili Apple TV, ima smisla uključiti Appleov ekosustav u svoj pametni dom jer će biti kompatibilan sa svim postojećim uređajima. Stoga pri kupnji novih uređaja uvijek biste trebali biti oprezni pri odabiru uređaja koji je kompatibilan s drugim uređajima koji su već na mreži.

5 ideja za pametni dom početnika

1. Za početak opremite svoj dom jednostavnim pametnim uređajima poput pametne vage ili digitalnog glazbenog prijamnika, kako biste se navikli na prisutnost pametnih uređaja u vašem okruženju. Oba se uređaja bežično povezuju s aplikacijom na pametnom telefonu odakle možete njima upravljati.

2. Izberite svoj pametni ekosistem i pametnog kućnog asistentakoji će povezati sve vaše uređaje i pružiti vam glasovnu kontrolu nad uređajima u mreži. Jedan od najpopularnijih je Google Nest, koji je dostupan i u jeftinijoj mini verziji. Aktivira se jednostavno glasovnom naredbom "Hey Google".


Izvor slike: printink.si

Google Home
Izvor slike: interestingengineering.com

 

3. Promijenite svoj televizor u pametni televizor samo jednim priključkom. Ako vaš televizor nema pametnih značajki, a na njemu želite gledati Netflix seriju ili YouTube video, jednostavno priključite jedan od multimedijskih centara i televizor će dobiti nove pametne značajke. Možete se odlučiti za jedan od Amazonovih multimedijskih centara ili isprobati Xiaomi Mi TV Boxkoji ima podršku s ugrađenim Chromecastom i Google Assistantom.


Izvor slike: printink.si

Izvor slike: printink.si

 

4. Klasične LED žarulje zamijenite s pametnimPametne LED žarulje možete jednostavno povezati s Wi-Fi mrežom i upravljati njima putem aplikacije na pametnom telefonu ili pomoću pametnog asistenta. Mnoge pametne žarulje također nude izbor različitih boja i intenziteta svjetlosti.


Izvor slike: printink.si

Izvor slike: printink.si

 

5. Osigurajte svoj dom i opremite pametnim senzorimaDostupni su senzori vibracija koji otkrivaju vibracije i kretanje u kući. Kad senzor otkrije promjenu, aktivira se alarm i korisnik prima obavijest na pametnom telefonu. Neželjeno kretanje otkriva i senzor vrata i prozora koji aktivira alarm jačine zvuka do 100 dB. Za maksimalnu sigurnost nudi i senzor vode koji otkriva poplave i posljedično štiti imovinu. Za veću udobnost odaberite senzor vlage i temperature.


Senzor za vrata i prozore Anker Eufy
Izvor slike: printink.si

Senzor vibracija Aqara
Izvor slike: printink.si

 

SAVJETUJEMO:

U slučaju slabog Wi-Fi signala u određenim dijelovima kuće ili stana koji su dalje od sučelja (modema), preporučujemo upotrebu pojačala signala koje jednostavno priključite u jednu od dostupnih električnih utičnica. Njegov će rad eliminirati sve mrtve Wi-Fi žarišne točke u dometu i proširiti područje bežičnog pokrivanja.

Također možete koristiti bežični mini prekidač programiran za upravljanje uređajima s tri različite radnje za pomoć u upravljanju pametnim kućanskim uređajima.Izvor slike: printink.si

Sigurno uništavanje dokumenata

Kamen na kamen palača, tajna na tajnu… uništavač dokumenata?

Izraelski povjesničar, mislilac i književnik Yuval Noah Harari napisao je u svojoj knjizi Sapiens da su tajne i ogovaranje glavna sila koja je ujedinila pojedince iz ljudske vrste u zajednicu. Od tada je prošlo više od 100 000 godina, zajednice su ostale, kao i tajne, ali uvijek je bilo i uvijek će biti onih za koje određena skupina želi ostati ono što jesu - tajne.

Do izuma papira, povjerljivi podaci prenosili su se uglavnom od pojedinca do pojedinca samo usmenom predajom. Međutim, s pojavom papira podaci (čak i povjerljivi) poprimili su trajniji i sigurniji oblik, čije postojanje nije bilo moguće jednostavno poreći. I budući da takav oblik pohrane podataka ne može jednostavno uništiti vatra ili voda u bilo kojem trenutku, američki izumitelj Abbot Augustus Low, 2. veljače 1909., podnio je patentnu prijavu za prvi uništavač dokumenata. Nažalost, njegov izum nikada nije postigao fazu proizvodnje, jer je Low umro ubrzo nakon toga.


Abbot Augustus Low
Izvor slike: Wikipedia.com
Uništavač dokumenata Adolfa Ehingerja
Izvor slike: twitter.com

Uništavači dokumenata protiv nacizma

Ideja uništavača papira utonula je u zaborav nekoliko godina nakon Lowove smrti. Oživio ga je 1935. u tadašnjoj nacističkoj Njemačkoj Adolf Ehinger koji je, po uzoru na domaći ručni stroj za tjesteninu, izradio prvi korisni uništavač za papir, stvoren iz potrebe uništavanja antinacističkih letaka koje je pripremio za borbu protiv tadašnjeg političkog poretka.

Nekoliko godina kasnije, stroj je patentiran i započeo je svoju proizvodnju. Pronašao je tržišnu nišu u vladinim i financijskim institucijama zbog koje je (zbog potrebe za uništavanjem velikih količina podataka) morao biti nadograđen s ručnog na električni.

Tko ima najviše tajni - američka vlada ili opća populacija?

Uništavači papira prilično su nov izum. Do sredine 1980-ih, njihova upotreba izvan vladinih organizacija bila je vrlo rijetka. Njihova je "popularnost" rasla i dosegla vrhunac u Sjedinjenim Državama izbijanjem jednog od najvećih političkih skandala - aferom Iran-Contra (također afera Irangate). Kako bi spriječili otkrivanje i potvrdu (mogućih) veza između predsjednika Ronalda Reagana i vodećih članova njegove administracije s tajnim prometom oružja u Iran, Reaganovi pomoćnici uništili su i prikrili velik broj dokumenata uz pomoć ne tako popularnog razarača dokumenata.

Jedan od uključenih, bivši pukovnik američke mornarice Oliver North, priznao je na saslušanju u Kongresu da je za uništavanje dokumenata koristio drobilicu dokumenata opremljenu Schleicherovim presjekom. Prema toj izjavi, Schleicherova prodaja uništavača porasla je za 20% 1987. godine. Iako zbog uništavanja nije ostalo mnogo dokaza, na kraju je podneseno 14 optužbi protiv članova Reaganove administracije, od kojih je 11 završilo presudom (u većini slučajeva za uništavanje službenih dokumenata i ometanje istrage).

 
Primjer uništenog i ponovo sastavljenog dokumenata iz afere Iran-Contra
Vir: Wikipedia.com


Uništavač dokumenata Shredex Watergate top secret
Izvor slike: YouTube.com

Zanimljivost

(sažeto u članku iz The New Yorker, izdanom dne 31. prosinca 1984):

Govorimo o Shredexovom novom modelu uništavača Watergate Top Secret 2001. U tom je razdoblju bio najprodavaniji model stolnih uništavača dokumenata u Americi. Autor članka u razgovara s Michaelom ml. Falcom, predsjednikom Sheredexa. Autora zanima odakle je tvrtka dobila ime novog modela "Watergate Top Secret". Gospodin Falco odgovara, "... pa, znate, to je nakon one situacije u Watergateu."

Autor nastavlja i želi znati osjeća li se gospodin Falco kao da pomaže zlu da zasjeni njegovo iskrivljeno lice (ironično, jer prodaje uništavače). "Ne ne, mi nismo takva tvrtka", odgovorio je gosp. Falco i nastavlja: „U tvrtki imamo puno uglednih kupaca. Najveći smo dobavljač američke savezne vlade ”.

 

Nakon afere Iran-Contra, uništavači su postali nezamjenjiv uredski aparat i među ostalim vladinim organizacijama. Međutim, postali su popularni među stanovništvom nakon 1988. godine nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a u slučaju California protiv Greenwooda. Billy Greenwood osuđenog za trgovinu drogom uz pomoć smeća koje je ostavio na pločniku ispred kuće. U smeću su detektivi pronašli tragove droge i dokumente s dokazima o njihovoj trgovini.

Greenwood se pozovao na IV. amandman pred kalifornijskim Visokim sudom. koji između ostalog, postavlja standarde za izdavanje istražnih naloga. Konkretno, osvrnuo se na činjenicu da je pretres smeća ispred kuće bio u suprotnosti sa zakonom, jer je smeće bilo njegovo vlasništvo za koje nije izdan nalog za istragu. Nakon pogrešne presude Visokog suda u Kaliforniji, Vrhovni sud SAD-a presudio je u slučaju da IV. amandman (na koju se Greenwood poziva radi zaštite) ne zabranjuje neopravdano traženje i oduzimanje smeća koje čeka na uklanjanje, jer je smeće izvan stambenog područja javno, a ne privatno vlasništvo. Popularnost uništavača tako je počela naglo rasti i među općom populacijom.


Izvor slike: timeshred.com

Izvor slike: james46.org

 

Imamo tajni i mi Hrvati i Hrvatice?

Definitivno. No, vjerojatno nema mnogo onih koji bi uništavačima papira uništavali tajne izvanbračnog života i ljubavna pisma (ako već koristite jednog s najvišom razinom sigurnosti). Na hrvatskom tlu stvari su se malo pogoršale, a svoje odgovornosti za podatke koje zapisujemo ili ispisujemo postali smo svjesni tek posljednjih godina, kada se povećala i potražnja za uništavačima dokumenata. Naime, sredinom 2018. godine na snagu je stupila nova Europska opća uredba o zaštiti osobnih podataka (kraći GDPR) koja je sada vjerojatno (ili bi trebala biti) detaljno poznata svim hrvatskim tvrtkama.

Svaka tvrtka odn. svaka organizacija je zakonski odgovorna za zaštitu povjerljivih podataka i sigurno odlaganje povjerljivog materijala (tiskani dokumenti, dokumenti na računalu / prijenosnom računalu ili mobilnom uređaju). Iako se posljednjih godina svijest o zlouporabi identiteta povećala, broj zlostavljanja i dalje raste alarmantnom brzinom. Svakodnevno se susrećemo s mnogo različitih podataka, pa smo svi u opasnosti - pojedinci i organizacije. Stoga je uništavanje dokumenata putem uništavača najbolji način za sigurno uništavanje povjerljivih dokumenata, čime se osiguravaju osjetljivi poslovni podaci i osobni identiteti.

Uništavač od A do Ž ili "ono što moramo znati prije kupnje"

Od onih kojima se mora ručno upravljati do onih s električnim pogonom ili od onih s stupnjem sigurnosti P-1 do onih s razinom P-7. Trenutno je na tržištu mnogo uništavača dokumenata.

Najvažnije što moramo znati prije kupnje je koje ćemo količine papira uništavati u određenom vremenskom intervalu i koji stupanj sigurnosti trebamo (koliko povjerljive podatke želimo uništiti).

Razine sigurnosti određene su DIN 66399, koju je usvojila Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO), i kreću se od norme P-1, koja se preporučuje za nosače podataka s općim podacima koji moraju postati nečitljivi, do P-7, koristi se za uništavanje povjerljivih podataka kada treba slijediti najstrože sigurnosne mjere. Stoga se razina sigurnosti bira na temelju razine povjerljivosti podataka kojima rukujemo.


Izvor slike: printink.hr

 

Nakon što odaberemo razinu sigurnosti, odlučujemo i o željenoj količini uništenja. Važno je napomenuti kapacitet listova koji se mogu istovremeno umetnuti u uništavač. Sa standardnim uredskim uništavačima za papir, kapaciteti se kreću od oko dva do osamdeset listova uobičajenog 80g papira.

Također je važno odabrati dovoljno veliku košaru i potrebu za ostalim funkcijama, poput funkcije automatskog uključivanja-isključivanja, mogućnosti neprekidnog rada (konvencionalni  nižeg i srednjeg cjenovnog razreda moraju se "odmoriti" nakon otprilike minute ili dvije operacije) i funkcija rezanja ostalih medija za pohranu i uredski materijal kao što su spajalice, kartice, CD-ovi ili DVD-ovi.

 

SAVJET: Budući da je uništavač dokumenata mehanički uređaj, njegov se životni vijek računa kao i ostali. Kako biste osigurali besprijekoran rad što je dulje moguće, preporučuje se upotreba servisnog ulja ili uljnog papira, koji se nakon nekoliko rezova jednostavno provuče kroz drobilicu za papir.

 

Može li se uništene papire ponovo sastaviti?

U principu, to bi trebalo biti nemoguće, jer je uništavanje dokumenata do njihove neprepoznatljivosti glavni zadatak uništavača dokumenata. Međutim, u praksi to ovisi o dva čimbenika: 1) koliko je dobro izvršen zadatak uništenja i 2) koliko je novca izdvojeno za obnovu uništenog dokumenta.

Sredstva dodijeljena za obnovu prikupljenih dokumenata razlikuju se prema sljedećim čimbenicima: je li svrha obnove isključivo osobni motiv, je li svrha korporativna špijunaža, kriminalistička istraga ili pitanje nacionalne sigurnosti. Koliko će truda biti potrebno za rekonstrukciju ovisi o veličini slova na papiru, je li dokument jednostran ili obostran, veličini i obliku papirića i položaju papira kada ga stavimo u uništavač.Izvor slike: total-shred.com

Obavijest: Inventura

Obavještavamo Vas, da je u petak, 6. kolovoza 2021, trgovina zatvorena zbog inventure.

Sve narudžbe od petka (ali i subote i nedjelje) biti će obrađene i poslane u ponedjeljak, 9. kolovoza 2021 godine.

Dostupni ćemo biti na telefon, e-poštom, ili putem internetskog chata.

Hvala na razumijevanju.
Printink.hr

Čuvanje digitalnih podataka

Živimo u vremenu kada se svakodnevno stvara "more" podataka. Digitalni i oni koji se često kasnije pretvaraju u digitalni oblik. Čovječanstvo stvara podatke od davnina, ali ih nije uspjelo uvijek učinkovito pohraniti. Do danas je sačuvano svega nekoliko špiljskih crteža. Velika većina njih je zaboravljena i nikada se neće tumačiti iz perspektive današnjih generacija.

Zbog izgubljenih podataka prošlih generacija, sadašnje generacije već strahuju od gubitka vlastitih podataka gotovo u svojem DNK - u.To su podaci koje smo stvorili i stekli kao čovječanstvo i podaci koje je pojedinac stekao, pa samim tim imaju malo više sentimentalne vrijednosti.


Izvor slike: pexels.com
Izvor slike: quatr.us

Izvor slike: en.wikipedia.org

Od perforiranih kartica do oblaka

Počeci masovnog pohranjivanja podataka sežu oko 200. godine prije Krista, kada se dogodio izum papira u Kini. U radu je ponuđena mogućnost prvog trajnog zapisa podataka, koji je, međutim, bio dostupan samo šaci. Dug i zahtjevan postupak proizvodnje nije odmah omogućio široku proizvodnju. Tek oko 751. proces se proširio na arapske zemlje, a tek nakon osvajanja pirinejskog poluotoka došao je u Europu, gdje je prva tvornica papira (u Italiji) otvorena 1267. godine.

Prošlo je nešto više od 1900 godina od izuma papira prije no što smo napravili još jedan skok u pohrani podataka. Godine 1725 su se pojavile t.i. “punch kartice” odnosno “perforirane kartice”, koje su prvobitno korištene za crtanje uzoraka na tekstilu i bile su široko rasprostranjene u tekstilnoj industriji. Kasnije 1890. godine, Herman Hollerith razvio je metodu kojom su strojevi bilježili i pohranili podatke na perforirane kartice, što je olakšalo popis stanovništva SAD-a. Hollerith je kasnije (zajedno s drugima) osnovao IBM, koji je zaslužan za, između ostalog, pokretanje prvog osobnog računala.

Za usporedbu: Na jednu karticu moglo se staviti oko 80 znakova. Tako ne bismo uspjeli spremiti niti jedan tweet na njemu. Međutim, mogli biste (preračunato) spremiti 0.08 KB podataka. Iako su već vrlo retro, ove se kartice koriste i danas. Na nekim se mjestima još uvijek nalaze u izbornom procesu ili u standardiziranim testovima (kartica sportskog obrazovanja).

Skok do magnetskog

Nakon pauze od oko 200 godina na polju čuvanja podataka, magnetski bubanj izumitelja Gustava Tauscheka pojavio se u Austriji 1932. godine. Bubanj se počeo koristiti za računanje tijekom Drugog svjetskog rata, kada su ga za tu svrhu preuredili američki dekoderi. Između 1950. i 1970. magnetski bubanj postao je široko korišten kao glavno radno pamćenje tadašnjih računala. U to je vrijeme takav bubanj mogao nositi 48 KB podataka. 

 


Izvor slike: computerhistory.org

Izvor slike: clickamericana.com

Već patentirano 1928. godine u Njemačkoj magnetska vrpca za pohranu podataka počela se koristiti tek 1951. godine u prvom elektroničkom digitalnom računalu namijenjenom poslovnoj upotrebi, poznatom kao UNIVAC I. Još poznatije magnetske vrpce bile su popularne VHS trake. playeri (video snimači) i kasetofoni. Najmoćniji su lako - i još uvijek mogu - pohraniti 231 KB podataka.

(Skoro) moderno doba pohrane podataka

Obilježena 1956. godina. Elvis Presley prvi se put pojavljuje na američkim glazbenim ljestvicama s hitom "Heartbreak Hotel", Norma Jean Mortenson mijenja ime u Marilyn Monroe, Maroko proglašava neovisnost od Francuske, Fidel Castro dolazi sa svojom jahtom na Kubu, a IBM uvodi prvi tvrdi disk (Hard Disk Drive ili HDD). S težinom većom od jedne tone i veličinom hladnjaka, uspio je pohraniti 3.75 MB podataka. Dakle, cijela mp3 datoteka, 45 sekundi videozapisa niske rezolucije ili. 5 milijuna tekstnih znakova. Bio je dio računala IBM 305 RAMAC.


Dostava in prevoz prvega trdega diska. Izvor slik: nextshark.com

Dostava in prevoz prvega trdega diska. Izvor slik: nextshark.com

Legenda, urbani mit ili čista istina?

Što trebamo učiniti u slučaju da nam stari disk zakaže i nismo uspjeli prenijeti podatke drugdje? Možda su magnetske ploče u njemu samo malo zaglavljene. Rješenje je u zamrzavanju, jer će se temperature ispod smrzavanja malo smanjiti, omogućujući im da se ponovo okreću. Servisni tehničari savjetuju sljedeće: „Prije nego što stavite disk u zamrzivač, treba ga staviti u jednu ili dvije vrećice za zamrzavanje. Ostavite u zamrzivaču dobrih deset sati ili više, a zatim ga povežite s računalom (predlažemo da ga koristite u vanjskom slučaju, ako je dostupan). Uz malo sreće, računalo će prepoznati disk i moći ćemo prenijeti podatke na njemu na sigurno. Zakretanje ploča će, naravno, uzrokovati da se disk zagrijava i ponovo neće uspjeti, pa ćemo možda trebati ponoviti postupak zamrzavanja nekoliko puta.


Izvor slike: bdmpublications.com

Godine 1967. Pojavljuje se disketa. Prvi lako prenosivi vanjski medij koji je u početku mogao pohraniti 80 KB podataka. redinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća postaje sve više prisutna kao prijenosni medij koji se najviše koristi. Iako su se od tada pojavili mnogo napredniji mediji za snimanje podataka, negdje se još uvijek koriste diskete. Između ostalog, njihova je upotreba i dalje vrlo raširena u američkim nuklearnim bazama.

15 godina kasnije, 1982. godinezajedno s izumom kompakt diska dolazi do male revolucije u dobro poznatom CD-u (CD = Compact Disc). Umjesto sam par (maksimalno dva MB podataka), sada smo uspjeli pohraniti oko 650 do 800 MB zapisa na mediju. Praktično prevedeno - 140 minuta videozapisa niske rezolucije, 70.000 formatiranih doc datoteka ili vaš omiljeni album Beatlesa.

Kad je CD prvi put predstavljen, mogao je pohraniti više podataka od tvrdog diska tadašnjeg osobnog računala. Kompaktni disk dobio je naziv CD, jer je u osnovi razvijen za pohranu digitalnog zvuka. Danas se najčešće koristi u tu svrhu. U 80-ima je revolucionirao medijsku industriju, a još uvijek ih se prodaje desetke milijuna godišnje.

SAVJET ZA POHRANU: Optički mediji najprikladniji su za skladištenje na suhom, tamnom i hladnom mjestu, jer ne vole vlagu, svjetlost, prašinu i toplinu. Izbor nosača je također vrlo važan - ako je to uopće moguće, vrijedi potražiti onu sa zlatnom površinom za snimanje, jer u principu zlato ima bolja svojstva refleksije svjetla od srebra (i drugih).

DVD - noviji brat CD-a. Digitalni medij za pohranu, koji se pojavio 1995. godine. Inicijativa za njegovo stvaranje uglavnom su bili pritisci filmske industrije, jer CD nije udovoljio njihovim potrebama. DVD je značajno poboljšao kapacitet za pohranu u odnosu na CD. Obični jednostrani DVD-ovi mogu pohraniti do 8 GB memorije, dok manje korišteni DVD-ovi mogu pohraniti do 16 GB. Baš kao i CD-ovi, DVD-i su zamijenili svoje prethodnike - video kasete.


Manje je (u tom primjeru) bolje

Prekretnica 1999. godina. Gotovo simbolično, na prijelazu tisućljeća, dolazi do revolucije u pohrani digitalnih podataka. Pojavljuju se memorijske kartice i USB stickovi. Potreba za nečim manjim pojavila se zbog potrebe za više memorije u manjim, prijenosnim uređajima.

SD kartice su na tržištu predstavljene kao zajednički napor SanDisk, Panasonic i Toshiba, kao poboljšanje u odnosu na multimedijsku karticu (MMC). Brzo su postali industrijski standard, kao Secure Digital (SD) ili siguran digitalni memorijski format koji uključuje mogućnost enkripcije DRM-a, što omogućava brži prijenos datoteka. U 2003 i 2005. godini miniSD i microSD kartice ugledale su i svjetlost dana.

Njihovi USB stickovi proizvod su izraelske tehnološke tvrtke M-Systems. Prvi je imao kapacitet za pohranu podataka od 8 MB što je jedna ili dvije e-knjige, 90 sekundi videozapisa niske rezolucije ili 800 .doc datoteka. Njihova se upotreba brzo proširila jer su daleko najpovoljniji oblik medija za pohranu podataka. Mali i upotrebljiv na svim vrstama računala. Danas je maksimalni kapacitet USB sticka 2 TB (2 milijuna MB). Pripisan je Kingstonu, a prodaje za oko 1300,00 USD na Amazonu.

Sigurno uklanjanje strojne opreme, što skoro nikada ne činimo

Uvijek prije nego izvadite USB iz računala upotrijebite mogućnost "Sigurno ukloni strojnu opremu i izvadi medij (Eject Mass Storage)" koristeći radnu traku. Ako ne, morali bi to početi koristiti. Zašto? Brzo uklanjanje USB-a može oštetiti krug vašeg USB pogona, kao i USB priključak vašeg sustava. To može uzrokovati neispravnost USB i USB portova u vašem sustavu. Međutim, naglo uklanjanje također može dovesti do djelomičnog ili čak potpunog gubitka podataka koje ste pohranili na njemu.

Dosita moderno doba

Iz papira u oblak. Godine. 2006 započinje razdoblje beskrajnih mogućnosti. Inače, prvi cjeloviti internetski sustav za pohranu PersonaLink pojavio se 1994. godine, 2006. godine je takav sustav predstavio široj grupi korisnika. Tada su Amazon Web Services opsluživale AWS S3 i tako je započeo trend masovnog pohranjivanja podataka u oblaku. Spremanje podataka u oblaku funkcionira na principu udaljenih baza podataka, gdje se informacije pohranjuju i mogu im se pristupiti putem internetske veze. Mogućnosti su tako postale gotovo neograničene. Trenutna granica samo je gotovina. Tako dobivate onoliko prostora koliko si možete priuštiti. Na primjer, maksimalno ograničenje podataka za najskuplji paket Google One iznosi 30 TB, za što biste izdvojili 300 USD mjesečno.

Zanimljivost: Stručnjaci ocjenjuju, da u digitalnom svemiru trenutno postoji 2,700,000,000,000,000,000 KB podataka. To je 2.7 ZB (zetabajtova) odnosno 2.7 milijarde   TB. Oko 90% tih podataka proizvedeno je posljednjih godina.


Izvor slike: zdnet.com

DNK umjesto diskova?

Papir, USB i svi uređaji s kojima pristupamo internetu izrađeni su od prolaznih materijala. Pretpostavimo da se dogodi katastrofa koja čovječanstvo gura natrag u kameno doba.

Mogu li naše znanje i povijest preživjeti? Papir će se raspasti za nekoliko desetljeća, kao što će tvrdi disk ili ga barem djelomično uništiti. Ali nešto se organsko neće tako brzo raspasti. Deoksiribonukleinska kiselina ili DNK je nukleinska kiselina koja nosi zapis naših nasljednih podataka i programira sve u našem tijelu. Potencijalno bi DNK preživio nekoliko stotina tisućljeća pod pravim uvjetima.

Gotovo svaka ljudska stanica, veličine do nekoliko stotina milimetra, sadrži čitav genetski materijal, koji čini oko 750 megabajta. U 2016., istraživači s Microsofta i Sveučilišta u Washingtonu uspjeli su upisati 200 MB podataka u DNK (uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima).


Izvor slike: http://collective-evolution.com/

DNK je zanimljiv istraživačima trajnog pohranjivanja podataka uglavnom s gledišta velikog kapaciteta memorije koji se mogu pohraniti u tako malom prostoru. Teoretski, trenutno se predviđa da, pomoću DNK metode možemo zapisati oko 400 000 000 GB podataka na prostoru velikom kao što je gumica na olovki, odnosno 100 milijuna HD filmova. Nekada davno znanje o svijetu moglo bi se staviti u prostor velik kao kutija za cipele. Ako smo, s obzirom na to da smo u 2016. godini uspjeli zapisati samo 200 MB podataka na DNK, ovaj način pohrane čini se desetljećima daleko, no vratimo se na 2019. Znanstvenici su u lipnju 2019. godine izdali izvještaj da su uspješno zapisali 16 GB na DNK, veliku englesku verziju Wikipedije.

Kako iskoristiti DNK kao put do Bitcoina?

Dana 21. siječnja 2015. Nick Goldman iz Europskog instituta za bioinformatiku predstavio je posjetiteljima poseban izazov na konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma. Tijekom njegove prezentacije, DNA epruvete podijeljene su sudionicima konferencije, opremljene porukom da svaka epruveta sadrži ključ za jedan bitcoin, a ključ se može dobiti samo dekodiranjem zapisa na DNK.

Prvi koji bi utvrdio ispravan raspored sintetiziranih lanaca DNK i dešifrirao poruku, bio bi pobjednik. Izazov je trajao do 21. siječnja 2018. Gotovo tri godine nakon otvaranja izazova, 19. siječnja 2018 belgijski doktorski student Sander Wuyts postao je pobjednik. Iz DNK je uspio dekodirati PDF datoteku s uputama o Bitcoin-u, logotipu Europskog instituta za bioinformatiku, logotipu tvrtke koja je ispisala DNK i skicu Jamesa Joycea, irskog romanopisca, pjesnika i književnog kritičara.


Izvor slik: sanderwuyts.com

Osjećajte se dobro na radnom mjestu

Za većinu nas radni prostor je naš drugi dom. Bilo da je to ured u tvrtki, stol iza šaltera pošte ili taksi. Svoj dom uglavnom uređujemo tako, da se tamo zabavljamo, opušteni smo i osjećamo se zadovoljno kad pogledamo uređeni prostor. Zašto ne biste nešto od toga unijeli i u svoje radno okruženje?

Stvorite svoj vlastiti prostor

Zašto bismo trebali provoditi vrijeme na poslu između praznih bijelih zidova i zašto bi jedini ukras na našem stolu trebao biti sivi mrežasti lončić za olovke? Organizirajte svoje radno okruženje tako da se osjećate kreativno i motivirano. Obogatite ga slikama bližnjih, oplemenite bojama koje su vam bliske, a da pritom zadržite njenu funkcionalnost.


Izvor slike: success.com


Izvor slike: firstdayjo.com

Organizirajte dekorativno

Lako se "utapate" u papirima i obrascima, definitivno nije potrebno da se svi dokumenti slažu po stolu. Spremite ih u simpatičnu i funkcionalnu ladicu, gdje će biti uredni, ali još uvijek na dohvat ruke. Za veće količine dokumenata koje vam uvijek nisu potrebne, uredite arhivu živih boja na vrhu ormara, što će zasigurno osvijetliti svaki ured.

 


Izvor slike: made-in-china.com

Samoljepljivi listićikoje volimo koristiti za zapis svih bilješki, koristite se samo za to - za pisanje bilješki. Za razne skice, tjedne planove i radne planove radije koristimo trajnije rješenje u obliku liku zidne piši-briši pločekoja će popuniti prazan prostor na zidu i spriječiti mogućnost slučajnog bacanja važnog zapisa u smeće zajedno s prošlotjednim računom za kupovinu.

Odabiremo potrebnu dodatnu opremu koja istovremeno odražava naš karakter. Elegantne stolne svjetiljkekoje istovremeno zadivljuju svojom funkcionalnošću, izvrstan su su primjer ukrasne potrebe.

 

Umjesto obične staklene posude, biramo potrebnu, ali istovremeno i dekorativnu bocu za vodu.

 


Izvor slike: taotronics.com

Izvor slike: printink.si

Priroda u uredu

Ako imamo sreće, pogotovo u toplijim i sunčanijim danima, pogled iz ureda voli pobjeći kroz prozor u zelenu priroduZnanstveno je dokazano da nas zelena boja smiruje i budi pozitivne osjećaje u nama. Ti se osjećaji također mogu dobro prenijeti u ured uvođenjem biljaka. Unatoč opetovanoj ventilaciji, loš zrak može biti stalni pratitelj unutarnjih prostora, pa se posebno preporučuje unos nekoliko zelenih biljaka.

U slučaju da nitko od zaposlenika nema baš "žicu" za kućne biljke, problem lošeg zraka možemo riješiti i kupnjom difuzora, koji ne samo da će poboljšati zrak u uredu korištenjem pravih oljveć već će poboljšati i osjećaj ugodnosti.

 


Izvor slike: pexels.com

Izvor slike: pexels.com

Većina difuzora, osim što odabire više stupnjeva intenziteta, omogućuje i rad od najmanje 8 sati, što znači da ga možete lako koristiti tijekom radnog dana.

SAVJET: Esencijalno ulje ružmarina trebalo bi biti posebno prikladno za poboljšanje kognitivnih procesa. 😉

  

 


Uvijek pozitivni

Ne zaboravite, da pozitivan stav među zaposlenima također puno doprinosi dobrobitiAko se osjećamo dobro i radimo u ugodnom okruženju, to će se sigurno odraziti u atmosferi cijelog tima i posljedično u uspjehu tvrtke u cjelini.

Izvor slike: dunforce.com

Računalni miševi

Računalni miš jedan je od najraširenijih uređaja za interaktivni rad s računalom. Običan miš opremljen je gumbima, a srednji gumb često se kombinira s kotačem, koji osim pritiska omogućuje i rotaciju.


Izvor slike: superamir.be

Uređaj smo od samog početka nježno nazivali “miš”, jer je po svom izgledu - dva gumba i kabel - bio najsličniji mišu. Nikad kasnije nismo promijenili ime.” - D. Engelbart

Međutim, tehnolozi su tražili više tehnički zadovoljavajuće pojačanje za ime. Naziv miša tako bi također trebao značiti m.o.u.s.e. =  “manually- operated user selection equipment” odnosno uređaj za odabiranje sa ručnim upravljanjem.


Zaokret računalne revolucije

9. prosinca 1968. vizionar dr. Douglas Engelbart na računalnoj konferenciji  predstavio je novi način rada s računalom. Uređaj koji je koristio bio je sličan drvenoj kutiji na čijem se vrhu nalazio gumb, pa je žica vodila od njega do računala. Bio je to uređaj koji je potaknuo razvoj popularnog miša i evolucije računala. Dr. Engelbart je tako pokazao novi način rezanja, lijepljenja i kopiranja dijelova teksta.

Da 80-te nikad ne bi završe

Na slici s lijeva na desno: Microsoftov miš sa zelenim očima, 1983. godina (slika: troubleshootiissues.com), Appleova Lisa, 1983. godina (slika: lowendmac.com) in Logitechova P4, 1982. godina (slika: computerweekly.com)

Od kuglice do lasera

Sjećate se dana kada ste morali rastavljati miš kako biste mogli očistiti prašinu koja se nakupila između kuglice i senzorskih kotača? Srećom, kotači su se oprostili s početkom novog tisućljeća, a predstavljen je i prvi optički miš. Svjetlost miša svijetlila je na podlogu, a senzor postavljen iznad njega "zarobio" je površinu nekoliko tisuća puta u sekundi i na temelju obrade slike odredio u kojem smjeru je korisnik pomaknuo miš.

Prva generacija ovih miševa, naravno, imala je kabel, jer je problem bio u osiguravanju dovoljno snage za svjetlo, senzor i također procesni čip. Ali čak ni prva generacija miševa nije uspjela potpuno bez problema, jer se pokazao problem brzim pokretima. Ako je korisnik trznuo miš, njegov pokazivač samo je skočio na zaslon, a zatim trenutak "kliknuo" u suprotnom smjeru prije nego što je ponovno uhvatio pravi smjer, usporavajući pritom pokret ruke.

A kako se zna da je zarada prije svega u dijelu interneta za igrače, tehničari su razvili bolji optički senzor koji je obećao dvostruko veću točnost pokreta. Veća preciznost pokazala se kao nešto što još uvijek podliježe problemu koji je ranije opisan, ali razvoj je nastavljen i nastala je treća, a zatim četvrta generacija optike. Opet pod vodstvom Logitecha, četvrta generacija, donijela je brže optičke senzore koji su dopuštali udarce duljine puta oko metra u sekundi i konačno ispravno odredili smjer.

 


Trenutno imamo miševe šeste do sedme generacije. Ali već u petoj generaciji došlo je do skoka u tehnologiji s optičkog na laser. Prvi laserski senzor snimio je pozadinu 20 puta točnije od optičke. Sa 6000 sličica u sekundi brzina praćenja, premašila je sve što smo prethodno vidjeli. S ovom točnošću, laserski senzor detektira čak i malo pomicanje koje optički senzor nije mogao.

U najnovijoj generaciji, koju je Logitech ponovno revolucionirao, postojeći je laserski senzor redizajniran da djeluje čak i na staklu, ogledalu kao reflektirajuća baza (tehnologija je spektakularno nazvana Darkfield laser), te čak i na staklenom stolu za kavu. Sjajan primjer ove vrste miša je Logitech Laser MX Master.

Negdje između, većina miševa također je izgubila kabel jer su postojali problemi s premještanjem miša (kabel se voli zaglaviti), pa je kao rezultat toga raznolika ponuda bežičnih miševa. Posljednjih godina RF tehnologija poboljšana je do te mjere da bežični miševi mjesecima rade bez mijenjanja baterija, dok je prijemnik sa strane računala optimiziran za brz prijenos informacija i beskompromisnu komunikaciju. Postoji i sve širi raspon miševa koji omogućavaju punjenje putem USB priključaka ili čak Qi punjenja.

 

Odaberite odgovarajući stil, veličinu i svrhu.

Pravi miš za Vas je onaj čiji oblik slijedi prirodnu konturu vašeg dlana - miš mora održavati prirodni položaj Vaše rukeDobar računalni miš dizajniran je tako da smanji vjerojatnost oštećenja zgloba zbog ponavljajućih pokreta.

Osim veličine samog miša, koja bi trebala biti primjerena veličini Vašeg dlana, važna je i njegova težina, jer pravilna težina značajno pridonosi točnosti rada.

Što se tiče točnosti miša (oznaka dpi.), potrebno je znati koliko je ekran velik i koja je njegova rezolucija. Što je viša osjetljivost miša (veći dpi.), kraći ili manji će biti Vaši pokreti, a što je veći ekran i veća je rezolucija (marka u px), onda nam je potreban osjetljiviji miš.

Stoga pri odabiru miša pazite da nije prevelik ili premalen. Budući da Vam takav miš ne dopušta naknadno dodatno podešavanje, savjetujemo vam da izmjerite dlan i provjerite koji je Vaš prirodni položaj ruku. Znamo da je računalni miš pogrešne veličine, kada postoji mnogo prostora između miša i Vašeg dlana. Ako je miš odgovarajuće veličine, dlan će se potpuno odmarati na njegovoj površini. Prije svega, pri kupnji treba biti oprezan, jer fotografije proizvoda mogu dovoditi u zabludu, jer se u većini slučajeva ne prikazuju ili ne mogu prikazati u stvarnoj veličini proizvoda. Pri kupnji vodimo računa o dimenzijama proizvoda i uspoređujemo ih s dimenzijama našeg dlana.


57 mm x 95 mm

85,7 mm x 126 mm

99,8 mm x 132,5 mm

Za svakog ponešto

Možete birati između vertikalnih, ergonomskih, žičnih, bežičnih ili igraćih miševa. Na tržištu definitivno postoji nešto za svakoga.

Okomiti miševi, baš kao i drugi ergonomski, vode računa o ispravnom obliku dlana tijekom upotrebe. Oblik okomitog miša stavlja dlan u položaj koji se najlakše može usporediti s postavljanjem dlana prilikom pucanja pištoljem ili držanja štapa.

Za sve ljubitelje igara preporučuje se kupnja gaming miševa koji su posebno prilagođeni potrebama računalnih igrača. Više gumba za više značajki, brži odaziv i bolja točnost.

 

Pravilna upotreba računalnog miša

Čak i ako odabrani miš savršeno odgovara Vašim potrebama, nepravilnim korištenjem možete naštetiti zdravlju.

Evo nekoliko točaka za pravilno korištenje računalnog miša:

 • stavite dlan na stražnju stranu miša,
 • dlan ne bi trebao dodirivati površinu miša - na taj način možemo smanjiti opterećenje karpalnog tunela
 • postavite prste na gumbe na prednjoj strani računalnog miša. Prsti trebaju sezati do vrha gumba ili samo do ruba,
 • pri radu s računalnim mišem pomičite cijelu podlakticu, a ne samo zglob i dlan - na taj način aktiviramo i veće mišiće u ramenu i nadlaktici.