do - 15% na sve tonere! -> ! PROVJERITE
Telefonske narudžbe: 01 67 00 165 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plaćanja   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
Izaberite kategoriju
BRZA DOSTAVA
  • Telefonske narudžbe
    01 / 67 00 165Besplatna dostava za sve
    proizvode u posebnoj ponudi.
X

USB stick Intenso Rainbow, 16 GB, crni

4.5 2

USB stick Intenso Rainbow, 16 GB, crni

USB ključ s prozirnim, plastičnim kućištem i kapacitetom od 16 GB.

Kapacitet: 16 GB.
Brzina: USB 2.0.
Garancija: 2 godine.
Proizvođač: Intenso.
Oznaka proizvoda: stickovi.
Na zalihi | NABAVA: ~ 3 dana
Želite besplatnu dostavu?
Korice su čvrste i izdržljive.
Cijena
| 7,45 € | 20% uštede
Šalji upit
Kupite više komada i uštedite! | cijene po kom
Količinski popusti 2 3 ili 4 5 ili više
Više je manje 5,84 € (22%) 5,78 € (22%) 5,66 € (24%)
Foto album Garland 2, 200 slika - u kompletu jeftinije.
Korice su čvrste i izdržljive.
USB stick Intenso Rainbow, 16 GB, crni
USB stick Intenso Rainbow, 16 GB, crni
 
Cijena
14,50 €
Redovna cijena: 17,82 €
Vaša ušteda: 3,32 €
  • Tehnička pomoć i dodatne informacije o proizvodu: 01 6700 165, trgovina@printink.hr
  • Provjerite ponudu ostalog pribora za ured
  • Za tvrtke: pošaljite nam listu pribora za ured kojeg trebate.

Živimo u vremenu kada se svakodnevno stvara "more" podataka. Digitalni i oni koji se često kasnije pretvaraju u digitalni oblik. Čovječanstvo stvara podatke od davnina, ali ih nije uspjelo uvijek učinkovito pohraniti. Do danas je sačuvano svega nekoliko špiljskih crteža. Velika većina njih je zaboravljena i nikada se neće tumačiti iz perspektive današnjih generacija.

Zbog izgubljenih podataka prošlih generacija, sadašnje generacije već strahuju od gubitka vlastitih podataka gotovo u svojem DNK - u.To su podaci koje smo stvorili i stekli kao čovječanstvo i podaci koje je pojedinac stekao, pa samim tim imaju malo više sentimentalne vrijednosti.


Izvor slike: pexels.com
Izvor slike: quatr.us

Izvor slike: en.wikipedia.org

Od perforiranih kartica do oblaka

Počeci masovnog pohranjivanja podataka sežu oko 200. godine prije Krista, kada se dogodio izum papira u Kini. U radu je ponuđena mogućnost prvog trajnog zapisa podataka, koji je, međutim, bio dostupan samo šaci. Dug i zahtjevan postupak proizvodnje nije odmah omogućio široku proizvodnju. Tek oko 751. proces se proširio na arapske zemlje, a tek nakon osvajanja pirinejskog poluotoka došao je u Europu, gdje je prva tvornica papira (u Italiji) otvorena 1267. godine.

Prošlo je nešto više od 1900 godina od izuma papira prije no što smo napravili još jedan skok u pohrani podataka. Godine 1725 su se pojavile t.i. “punch kartice” odnosno “perforirane kartice”, koje su prvobitno korištene za crtanje uzoraka na tekstilu i bile su široko rasprostranjene u tekstilnoj industriji. Kasnije 1890. godine, Herman Hollerith razvio je metodu kojom su strojevi bilježili i pohranili podatke na perforirane kartice, što je olakšalo popis stanovništva SAD-a. Hollerith je kasnije (zajedno s drugima) osnovao IBM, koji je zaslužan za, između ostalog, pokretanje prvog osobnog računala.

Za usporedbu: Na jednu karticu moglo se staviti oko 80 znakova. Tako ne bismo uspjeli spremiti niti jedan tweet na njemu. Međutim, mogli biste (preračunato) spremiti 0.08 KB podataka. Iako su već vrlo retro, ove se kartice koriste i danas. Na nekim se mjestima još uvijek nalaze u izbornom procesu ili u standardiziranim testovima (kartica sportskog obrazovanja).

Skok do magnetskog

Nakon pauze od oko 200 godina na polju čuvanja podataka, magnetski bubanj izumitelja Gustava Tauscheka pojavio se u Austriji 1932. godine. Bubanj se počeo koristiti za računanje tijekom Drugog svjetskog rata, kada su ga za tu svrhu preuredili američki dekoderi. Između 1950. i 1970. magnetski bubanj postao je široko korišten kao glavno radno pamćenje tadašnjih računala. U to je vrijeme takav bubanj mogao nositi 48 KB podataka. 

 


Izvor slike: computerhistory.org

Izvor slike: clickamericana.com

Već patentirano 1928. godine u Njemačkoj magnetska vrpca za pohranu podataka počela se koristiti tek 1951. godine u prvom elektroničkom digitalnom računalu namijenjenom poslovnoj upotrebi, poznatom kao UNIVAC I. Još poznatije magnetske vrpce bile su popularne VHS trake. playeri (video snimači) i kasetofoni. Najmoćniji su lako - i još uvijek mogu - pohraniti 231 KB podataka.

(Skoro) moderno doba pohrane podataka

Obilježena 1956. godina. Elvis Presley prvi se put pojavljuje na američkim glazbenim ljestvicama s hitom "Heartbreak Hotel", Norma Jean Mortenson mijenja ime u Marilyn Monroe, Maroko proglašava neovisnost od Francuske, Fidel Castro dolazi sa svojom jahtom na Kubu, a IBM uvodi prvi tvrdi disk (Hard Disk Drive ili HDD). S težinom većom od jedne tone i veličinom hladnjaka, uspio je pohraniti 3.75 MB podataka. Dakle, cijela mp3 datoteka, 45 sekundi videozapisa niske rezolucije ili. 5 milijuna tekstnih znakova. Bio je dio računala IBM 305 RAMAC.


Dostava in prevoz prvega trdega diska. Izvor slik: nextshark.com

Dostava in prevoz prvega trdega diska. Izvor slik: nextshark.com

Legenda, urbani mit ili čista istina?

Što trebamo učiniti u slučaju da nam stari disk zakaže i nismo uspjeli prenijeti podatke drugdje? Možda su magnetske ploče u njemu samo malo zaglavljene. Rješenje je u zamrzavanju, jer će se temperature ispod smrzavanja malo smanjiti, omogućujući im da se ponovo okreću. Servisni tehničari savjetuju sljedeće: „Prije nego što stavite disk u zamrzivač, treba ga staviti u jednu ili dvije vrećice za zamrzavanje. Ostavite u zamrzivaču dobrih deset sati ili više, a zatim ga povežite s računalom (predlažemo da ga koristite u vanjskom slučaju, ako je dostupan). Uz malo sreće, računalo će prepoznati disk i moći ćemo prenijeti podatke na njemu na sigurno. Zakretanje ploča će, naravno, uzrokovati da se disk zagrijava i ponovo neće uspjeti, pa ćemo možda trebati ponoviti postupak zamrzavanja nekoliko puta.


Izvor slike: bdmpublications.com

Godine 1967. Pojavljuje se disketa. Prvi lako prenosivi vanjski medij koji je u početku mogao pohraniti 80 KB podataka. redinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća postaje sve više prisutna kao prijenosni medij koji se najviše koristi. Iako su se od tada pojavili mnogo napredniji mediji za snimanje podataka, negdje se još uvijek koriste diskete. Između ostalog, njihova je upotreba i dalje vrlo raširena u američkim nuklearnim bazama.

15 godina kasnije, 1982. godinezajedno s izumom kompakt diska dolazi do male revolucije u dobro poznatom CD-u (CD = Compact Disc). Umjesto sam par (maksimalno dva MB podataka), sada smo uspjeli pohraniti oko 650 do 800 MB zapisa na mediju. Praktično prevedeno - 140 minuta videozapisa niske rezolucije, 70.000 formatiranih doc datoteka ili vaš omiljeni album Beatlesa.

Kad je CD prvi put predstavljen, mogao je pohraniti više podataka od tvrdog diska tadašnjeg osobnog računala. Kompaktni disk dobio je naziv CD, jer je u osnovi razvijen za pohranu digitalnog zvuka. Danas se najčešće koristi u tu svrhu. U 80-ima je revolucionirao medijsku industriju, a još uvijek ih se prodaje desetke milijuna godišnje.


SAVJET ZA POHRANU:
Optički mediji najprikladniji su za skladištenje na suhom, tamnom i hladnom mjestu, jer ne vole vlagu, svjetlost, prašinu i toplinu. Izbor nosača je također vrlo važan - ako je to uopće moguće, vrijedi potražiti onu sa zlatnom površinom za snimanje, jer u principu zlato ima bolja svojstva refleksije svjetla od srebra (i drugih).

DVD - noviji brat CD-a. Digitalni medij za pohranu, koji se pojavio 1995. godine. Inicijativa za njegovo stvaranje uglavnom su bili pritisci filmske industrije, jer CD nije udovoljio njihovim potrebama. DVD je značajno poboljšao kapacitet za pohranu u odnosu na CD. Obični jednostrani DVD-ovi mogu pohraniti do 8 GB memorije, dok manje korišteni DVD-ovi mogu pohraniti do 16 GB. Baš kao i CD-ovi, DVD-i su zamijenili svoje prethodnike - video kasete.


Manje je (u tom primjeru) bolje

Prekretnica 1999. godina. Gotovo simbolično, na prijelazu tisućljeća, dolazi do revolucije u pohrani digitalnih podataka. Pojavljuju se memorijske kartice i USB stickovi. Potreba za nečim manjim pojavila se zbog potrebe za više memorije u manjim, prijenosnim uređajima.

SD kartice su na tržištu predstavljene kao zajednički napor SanDisk, Panasonic i Toshiba, kao poboljšanje u odnosu na multimedijsku karticu (MMC). Brzo su postali industrijski standard, kao Secure Digital (SD) ili siguran digitalni memorijski format koji uključuje mogućnost enkripcije DRM-a, što omogućava brži prijenos datoteka. U 2003 i 2005. godini miniSD i microSD kartice ugledale su i svjetlost dana.


Njihovi USB stickovi proizvod su izraelske tehnološke tvrtke M-Systems. Prvi je imao kapacitet za pohranu podataka od 8 MB što je jedna ili dvije e-knjige, 90 sekundi videozapisa niske rezolucije ili 800 .doc datoteka. Njihova se upotreba brzo proširila jer su daleko najpovoljniji oblik medija za pohranu podataka. Mali i upotrebljiv na svim vrstama računala. Danas je maksimalni kapacitet USB sticka 2 TB (2 milijuna MB). Pripisan je Kingstonu, a prodaje za oko 1300,00 USD na Amazonu.

Sigurno uklanjanje strojne opreme, što skoro nikada ne činimo

Uvijek prije nego izvadite USB iz računala upotrijebite mogućnost "Sigurno ukloni strojnu opremu i izvadi medij (Eject Mass Storage)" koristeći radnu traku. Ako ne, morali bi to početi koristiti. Zašto? Brzo uklanjanje USB-a može oštetiti krug vašeg USB pogona, kao i USB priključak vašeg sustava. To može uzrokovati neispravnost USB i USB portova u vašem sustavu. Međutim, naglo uklanjanje također može dovesti do djelomičnog ili čak potpunog gubitka podataka koje ste pohranili na njemu.

Dosita moderno doba

Iz papira u oblak. Godine. 2006 započinje razdoblje beskrajnih mogućnosti. Inače, prvi cjeloviti internetski sustav za pohranu PersonaLink pojavio se 1994. godine, 2006. godine je takav sustav predstavio široj grupi korisnika. Tada su Amazon Web Services opsluživale AWS S3 i tako je započeo trend masovnog pohranjivanja podataka u oblaku. Spremanje podataka u oblaku funkcionira na principu udaljenih baza podataka, gdje se informacije pohranjuju i mogu im se pristupiti putem internetske veze. Mogućnosti su tako postale gotovo neograničene. Trenutna granica samo je gotovina. Tako dobivate onoliko prostora koliko si možete priuštiti. Na primjer, maksimalno ograničenje podataka za najskuplji paket Google One iznosi 30 TB, za što biste izdvojili 300 USD mjesečno.

Zanimljivost: Stručnjaci ocjenjuju, da u digitalnom svemiru trenutno postoji 2,700,000,000,000,000,000 KB podataka. To je 2.7 ZB (zetabajtova) odnosno 2.7 milijarde   TB. Oko 90% tih podataka proizvedeno je posljednjih godina.


Izvor slike: zdnet.com

DNK umjesto diskova?

Papir, USB i svi uređaji s kojima pristupamo internetu izrađeni su od prolaznih materijala. Pretpostavimo da se dogodi katastrofa koja čovječanstvo gura natrag u kameno doba.

Mogu li naše znanje i povijest preživjeti? Papir će se raspasti za nekoliko desetljeća, kao što će tvrdi disk ili ga barem djelomično uništiti. Ali nešto se organsko neće tako brzo raspasti. Deoksiribonukleinska kiselina ili DNK je nukleinska kiselina koja nosi zapis naših nasljednih podataka i programira sve u našem tijelu. Potencijalno bi DNK preživio nekoliko stotina tisućljeća pod pravim uvjetima.

Gotovo svaka ljudska stanica, veličine do nekoliko stotina milimetra, sadrži čitav genetski materijal, koji čini oko 750 megabajta. U 2016., istraživači s Microsofta i Sveučilišta u Washingtonu uspjeli su upisati 200 MB podataka u DNK (uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima).


Izvor slike: http://collective-evolution.com/

DNK je zanimljiv istraživačima trajnog pohranjivanja podataka uglavnom s gledišta velikog kapaciteta memorije koji se mogu pohraniti u tako malom prostoru. Teoretski, trenutno se predviđa da, pomoću DNK metode možemo zapisati oko 400 000 000 GB podataka na prostoru velikom kao što je gumica na olovki, odnosno 100 milijuna HD filmova. Nekada davno znanje o svijetu moglo bi se staviti u prostor velik kao kutija za cipele. Ako smo, s obzirom na to da smo u 2016. godini uspjeli zapisati samo 200 MB podataka na DNK, ovaj način pohrane čini se desetljećima daleko, no vratimo se na 2019. Znanstvenici su u lipnju 2019. godine izdali izvještaj da su uspješno zapisali 16 GB na DNK, veliku englesku verziju Wikipedije.

Kako iskoristiti DNK kao put do Bitcoina?

Dana 21. siječnja 2015. Nick Goldman iz Europskog instituta za bioinformatiku predstavio je posjetiteljima poseban izazov na konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma. Tijekom njegove prezentacije, DNA epruvete podijeljene su sudionicima konferencije, opremljene porukom da svaka epruveta sadrži ključ za jedan bitcoin, a ključ se može dobiti samo dekodiranjem zapisa na DNK.

Prvi koji bi utvrdio ispravan raspored sintetiziranih lanaca DNK i dešifrirao poruku, bio bi pobjednik. Izazov je trajao do 21. siječnja 2018. Gotovo tri godine nakon otvaranja izazova, 19. siječnja 2018 belgijski doktorski student Sander Wuyts postao je pobjednik. Iz DNK je uspio dekodirati PDF datoteku s uputama o Bitcoin-u, logotipu Europskog instituta za bioinformatiku, logotipu tvrtke koja je ispisala DNK i skicu Jamesa Joycea, irskog romanopisca, pjesnika i književnog kritičara.


Izvor slik: sanderwuyts.com